Smochinul de Barbaria este un cactus nativ în Mexic. Creste abundent necultivat si în zona bazinului mediteranean si ajunge pâna la înaltimea de 5 metri.

Produce primavara flori galbene impresionante, în urma carora se formeaza fructele carnoase comestibile de un portocaliu-rosiatic intens. Fructele contin o serie de elemente nutritive, fitosteroli si compusi liposolubili care trec prin macerare în uleiul de baza.

Smochin barbaria

A nu se confunda maceratul din fructe cu uleiul din semnitele fructului care este un ulei vegetal rar si pretios.
Uleiul din seminte de Smochin de Barbaria este un ulei obtinut exclusiv prin presiunea la rece. Contine importanti acizi grasi esentiali inclusiv acid linoleic (omega6), care face acest ulei sa fie un excelent emolient, calmant si reparator al pielii. Bogat in poli si mono acizi grasi nesaturati este un ulei cu proprietati hranitoare, de protectie, inmuiere si intretinere. Bogat in vitamina E, aproximativ 1000 mg/kg si steroli aproximativ 10g/kg ii confera proprietati in afara normalului pentru a proteja pielea impotriva radicalilor liberi. Costul elevat al acestui ulei vine dintr-un randament foarte scazut de ulei.

Exista numai 5% ulei in semintele smochinului de barbaria. Sunt necesare 800 kg de fructe pentru a produce un litru de ulei. Folosit zilnic, acest elixir anti imbatranire restabileste elasticitatea,compactitatea si tonusul pielii. Este recomandat si pentru intretinerea sanilor ca intaritor dar si impotriva vergiturilor.

Proprietatile sale sunt miraculoase. Bogatia in vitamina E (1000mg /kg), steroli (10g/kg, continut in Omega 6 , acid gras esential, de 68%, deasemenea 14% Omega 9, confera acestui ulei calitati extraordinare in ingrijirea tenului.